Zastosowanie oleju imbirowego

Olejek imbirowy pozyskiwany jest z korzenia rośliny, która jest dokładnie przetwarzana. Olejek ma lekko egzotyczny, pikantny aromat z nutami goryczy, trochę jak zapach drewna, który przyjemnie ogrzewa.

Olejek imbirowy zawiera wiele użytecznych substancji takich jak:

  • Witaminy C, A i B
  • Błonnik
  • Węglowodany
  • Niezbędne aminokwasy
  • Fosfor, potas, magnez
  • Wapń, cynk, żelazo.

Z korzenia imbiru olejek pobiera cały zestaw niezbędnych pierwiastków śladowych. Najlepiej połączyć imbir z jałowcem, paczulą, bergamotą i olejem sandałowym.

Zastosowanie oleju imbirowego

Jego szerokie zastosowanie wynika z jego korzystnych właściwości:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego
  • Antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne
  • Wydalanie cholesterolu, poprawa funkcjonowania układu trawiennego
  • Oczyszczanie ścian naczyń
  • Łagodny efekt przeczyszczający
  • Niwelowanie skurczów
  • Efekt wzmacniający i kojący
  • Łagodzący kaszel i inne właściwości.

Olejek imbirowy wspomagający męskość

Olejek imbirowy ma właściwości najsilniejszego afrodyzjaku. Od dawna wierzono, że ta rozgrzewająca roślina poprawia libido. Obecnie udowodniono, że pomaga mężczyznom rozwiązywać wiele męskich problemów wpływa na:

  • Wzrost potencji
  • Usuwa zapalenia moczowo-płciowe
  • Zwiększa poziom aktywności seksualnej i powoduje przypływ energii.

Zastosowanie w kosmetologii: dbanie o zdrowe włosy, skórę i piękną figurę.

Olejek imbirowy jest regularnie stosowany w kosmetologii. Dzięki niemu można zachować atrakcyjny wygląd. Produkt ten dodawany jest do różnych kremów, toników, masek. Olejek działa przeciwzapalnie na skórę, eliminuje trądzik, i wysypkę. Olejek imbirowy działa świetnie na włosy. Przyspiesza ich wzrost, wzmacnia je i dodaje im witalności. Ponadto odżywia skórę, korzenie włosów, pomaga przezwyciężyć problemy, takie jak utrata włosów, łupież, łysienie.

Walka z cellulitem

Olejek imbirowy pozwala pozbyć się cellulitu, ogrzewa i nawilża skórę, przyczyniając się do zniknięcia zmian skórnych i zapobiegając występowaniu rozstępów. W tym celu olej stosuje się razem z masażem i kąpielami aromatycznymi. Produkt ten jest częścią różnych metod odchudzania, ponieważ doskonale stymuluje eliminowanie nadwagi.

Jak zastosować olejek imbirowy?

  • Wewnętrzne stosowanie olejku imbirowego pomaga w zatruciach, zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Aby to zrobić, kroplę olejku miesza się z łyżką miodu i przyjmuje się tę mieszaninę dwa razy dziennie.
  • W przypadku utraty wagi i zmniejszenia apetytu, niewielką ilość olejku dodaje się do jedzenia. W tym celu należy pić herbatę z olejkiem imbirowym, który normalizuje procesy metaboliczne.
  • Aromaterapia to jeden z najskuteczniejszych sposobów korzystania z produktu. Aby poprawić nastrój i rozwiązać problemy z potencją, umieszcza się olejek imbirowy w specjalnej lampie: 5 kropli na 15 metrów2 pokoju.
  • Aby złagodzić reumatyzm, ból, złagodzić zmęczenie mięśni, potrzebne są gorące kąpiele, można dodać do 10 kropli do wody. Można używać oleju imbirowego do nacierania obolałych miejsc.
  • Przeciw infekcjom wirusowym stosować inhalację przez pięć minut: kilka kropli oleju na 100 ml wody.
  • Do pielęgnacji włosów i skóry konieczne jest wzbogacenie kosmetyków: 4 krople na 15 g, kremy, toniki, szampony, balsamy itp.

Olejek imbirowy pomaga radzić sobie z każdym rodzajem bólu, zastępując przyjmowanie szkodliwych środków przeciwbólowych. W depresyjnych porach roku pozwala pozbyć się apatii, przepracowania i złego samopoczucia.

Cenne właściwości olejku z imbiru

Cenną częścią imbiru jest jego korzeń, ma wiele korzystnych właściwości i może być stosowany w żywności. Korzeń imbiru można stosować na różne sposoby. Jest aktywnie wykorzystywany w medycynie, farmacji, kosmetologii i gotowaniu. Olejek z imbiru zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Takie mikro i makroelementy jak magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, cynk i potas są połączone z witaminami C, A, grupą B, a w kompleksie mają znaczący wpływ na zdrowie człowieka.

Cenne właściwości olejku z imbiru

Główne właściwości olejku imbirowego to jego zdolność do zapewnienia działania przeciwzapalnego i antyseptycznego. Jest z powodzeniem stosowany w leczeniu chorób układu nerwowego i chorób układu mięśniowo-szkieletowego, w szczególności zapalenia i zwyrodnienia stawów, oraz różnego stopnia zwichnięć. Olejek eteryczny poprawia pamięć, pomaga pozbyć się lęków, apatii, zmniejsza agresywność i sprawia, że ludzie wierzą w siebie. Pomaga także radzić sobie z bólami głowy, migrenami i nudnościami spowodowanymi zaburzeniami nerwowymi.

Ponadto, od czasów starożytnych, korzeń imbiru jest uważany za afrodyzjak, który może nie tylko utrzymać pożądanie seksualne przez długi czas, ale jest uważany za główny znak młodości i witalności, ale także leczy oziębłość kobiecą. Olejek imbirowy dodaje się do kąpieli, używa do masażu, kompresów oraz do inhalacji. Ponadto można go dodać do ulubionych kosmetyków do twarzy, ciała, włosów, w tym szamponów i żeli pod prysznic, w wysokości jednej kropli na porcję.

Stosowanie oleju imbirowego na skórę

Olejek z imbiru jest nieodzownym narzędziem w składzie wielu masek do twarzy, kremów, toników. Oddziaływanie na skórę ma działanie pobudzające, poprawia krążenie krwi, działa odmładzająco, eliminuje niektóre z jej defektów. Po nałożeniu na skórkę podrażnioną, olejek imbirowy zatrzymuje procesy zapalne o różnym charakterze występowania: od bakterii, wirusów do wyprysków przedmiesiączkowych i opryszczki. Zwiększa napięcie górnych warstw naskórka, zmniejsza pory i normalizuje równowagę wodną skóry.

Korzystne właściwości olejku imbirowego są szeroko stosowane w programach antycellulitowych, ponieważ doskonale ogrzewa i nawilża, a także w leczeniu blizn, zapobiegania pojawianiu się rozstępów.

Olejek imbirowy do włosów

Olejek imbirowy jest również dodawany do produktów do pielęgnacji włosów. Po kontakcie z imbirem skóra głowy odżywia korzenie włosów, wzmacnia je, pomaga poradzić sobie z problemem wypadania włosów i łysienia.

Istnieją przeciwwskazania do używania olejku imbirowego

Używanie imbiru w którejkolwiek z postaci powinno być ograniczone dla kobiet w ciąży, karmiących matek i osób z chorobami przewodu pokarmowego.

Korzyści ze stosowania olejku imbirowego

Właściwości zdrowotne olejku imbirowego

Do głównych właściwości zdrowotnych olejku imbirowego zalicza się wpływ na układ pokarmowy człowieka. Stosowany z umiarem może pomóc przy niektórych problemach żołądkowych, takich jak niestrawność, przy mdłościach, a także działać wiatropędnie. W przypadku mdłości ma szczególne zastosowanie przy chorobie lokomocyjnej oraz podczas ciąży. Do pozostałych leczniczych właściwości zaliczamy:

  • działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • działanie wykrztuśne
  • działanie antyseptyczne
  • wspomaganie leczenia arytmii serca
  • ułatwianie oddychania (wspomaganie leczenia astmy, duszności czy zapalenia oskrzeli)
  • regulację miesiączkowania

Ciekawostką jest, iż przeprowadzone badania wykazały, że częste i regularne stosowanie olejku imbirowego przyczynia się do zmniejszania ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz zakrzepów. Czynność ta pomaga także obniżać poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi.

Wpływ olejku imbirowego na urodę

Najbardziej znaną właściwością olejku imbirowego jest działanie antycellulitowe. Substancja rozgrzewa skórę, a tym samym pobudza mikrokrążenie. Skóra staje się odżywiona i dotleniona, dzięki czemu zmniejsza się widoczny cellulit. Olejek ma działanie ujędrniające oraz wysmuklające.

Produkt może wpłynąć na wyrównanie kolorytu skóry, co ma szczególne zastosowanie w przypadku przebarwień. Jest częstym składnikiem wszelkich kosmetyków na trądzik, a także produktów przeznaczonych do oczyszczania skóry.

Olejek z imbiru jest bardzo często stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

Kilka kropel tego olejku dodane do szamponu wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.

Z czym można łączyć olejek imbirowy?

Olejek imbirowy stworzy świetne kompozycje z olejkiem cytrynowym, eukaliptusowym, geraniowym, rozmarynowym, pomarańczowym, a także olejkiem z bergamotki czy drzewa cedrowego. W połączeniu z eukaliptusowym powstanie mieszanka o wzmocnionym działaniu przeciwzapalnym, z cytrynowym – pobudzi organizm, natomiast z rozmarynowym – zwiększy odporność i wpłynie na libido.

Łączenie olejków ma szczególne zastosowanie podczas wykonywania masaży – zarówno relaksacyjnych jak i leczniczych. Korzystne właściwości stworzonej mieszanki organizm będzie odczuwał na dwa sposoby:

  1. Olejki są wchłaniane w trakcie masażu przez skórę
  2. Osoba masowana wdycha zapach powstały z pomieszania wybranych olejków (aromaterapia)

Olejek imbirowy ma bardzo silne właściwości, dlatego warto wziąć pod uwagę rozcieńczenie go z innym olejkiem.

W jaki sposób stosować olejek imbirowy?

Olejek można wcierać miejscowo: w przypadku bolesnego miesiączkowania należy rozmasować kilka kropel na podbrzuszu – pomiędzy pępkiem a spojeniem łonowym, natomiast w przypadku miejsc bólowych lub dotkniętych stanem zapalnym – bezpośrednio w tym miejscu.

W przypadku bólów mięśni lub w celu minimalizowania napięć mięśniowych olejek warto wykorzystać podczas wykonywania masaży.

Innym ciekawym zastosowaniem jest wykonywanie inhalacji. Do miski wrzącej wody należy w tym celu wlać odrobinę olejku, a następnie pochylić się około 30 cm nad powierzchnią wody, zakryć głowę oraz miskę czystym ręcznikiem i wdychać powstające opary. Kilka kropel olejku można także dodać do gorącej kąpieli. Oprócz inhalacji, skóra będzie mieć bezpośredni kontakt z substancją, co spotęguje lecznicze właściwości.